Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Stories First, Music After - în lumea lui Ceaikovski
Categorie:   Din Cluj  Autor:  Dana ŢÎRLEA  Data:  9.03.2017  Ora:  16:15  Citiri:  440

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Filarmonica de Stat „Transilvania”, în parteneriat cu Librăria Cărtureşti (Iulius Mall) vă invită luni, 13 martie, de la ora 18, la al treilea eveniment din seria „Stories First, Music After – din culisele concertelor” – care va prezenta o incursiune în lumea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Reprezentant strălucit al Romantismului muzical, Ceaikovski a reuşit să îmbine excelent spiritul rus cu tehnicile de compoziţie europene. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără cele trei piese care vor fi interpretate în concertul Filarmonicii din 17 martie: Marş slav (compus pentru un concert de binefacere, cu ocazia Războiului Ruso-Turc dintre 1876/1878), Uvertura-fantezia Romeo şi Julieta (inspirată din celebra dramă a lui William Shakespeare) şi Concertul nr. 1 pentru pian, în si bemol minor.

De această dată invitaţii noştri sunt dirijorul şi profesorul universitar Petre Sbârcea, dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianista şi profesorul universitar Adriana Bera. Discuţiile vor fi moderate de Marius Tabacu şi se vor axa în jurul programului concertului de vineri, 17 martie.

Adriana Bera, profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a debutat în concert cu orchestra la vârsta de 15 ani. Au urmat apoi concerte şi recitaluri pe toate scenele ţării, colaborând cu dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Emil Simon, Ludovic Bács, Ion Baciu, Mircea Cristescu, Emanuel Elenescu şi Remus Georgescu. A susţinut recitaluri în Germania şi Finlanda şi a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română. Ca preşedinte al Societăţii Române Mozart, a organizat, pe parcursul a cincisprezece ani, Festivalul „Mozart” de la Cluj. Este autoarea cărţilor Retorică şi afect în discursul  pianistic mozartian, „Expression und Gusto” sau despre elocvenţă în pianistica mozartiană.

Discipol al lui Sergiu Celibidache şi Antonin Ciolan, Petre Sbârcea a studiat în Franţa, Italia şi Statele Unite ale Americii. A fost dirijorul Operei Române din Cluj şi al Filarmonicii din Sibiu, fiind invitat, de asemenea, şi la pupitrul unor orchestre din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Franţa, Belgia, Rusia, Iran, Olanda, Elveţia, Luxemburg. Cetăţean de onoare al oraşelor Sibiu şi Cluj, Petre Sbârcea a fost distins cu Ordinul Cultural al României, cu Ordinul naţional Serviciul credincios în grad de cavaler şi a primit Medalia Mascagni (Italia).

La doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră  într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj, iar din această stagiune, Gabriel este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

 

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată de London Symphony. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (Aurora Classical Festival).

 

***

 „Stories First, Music After” reprezintă o serie de dialoguri informale cu dirijori, muzicologi, compozitori şi interpreţi, al căror scop este să apropie publicul larg de muzica clasică, iar fiecare eveniment de acest tip va fi legat de concertul săptămânii respective.

Departe de a se adresa doar specialiştilor, aceste discuţii îşi propun să explice muzica cultă pe înţelesul tuturor şi să demonstreze că ea nu este rezervată doar unui grup restrâns de privilegiaţi.

Accesul este gratuit, iar dialogul este încurajat.Ultimele articole de Dana ŢÎRLEA:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT