Cotidianul Transilvan

Concert simfonic la Filarmonică

Concert simfonic – dirijor Tiberiu Soare

Miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 19, Abonament 10
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania

Tiberiu Soare dirijor
Ioana Cristina Goicea vioară

Erich Korngold
Concertul pentru vioară, în Re major, op. 35
Anton Bruckner
Simfonia nr. 3 în re minor, WAB 103

Concertul din această săptămână nu se va ține, ca de obicei, vineri seara, ci miercuri, 23 ianuarie, pentru ca publicul să se poată bucura de un weekend prelungit oriunde ar alege să-l petreacă. Vă propunem o seară cu sound de Hollywood. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, violonista Ioana Cristina Goicea (unul dintre cele mai promiţătoare talente ale tinerei generaţii de solişti) va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, Concertul pentru vioară, în Re major, op. 35, al lui Erich Korngold, unul dintre iniţiatorii de seamă ai muzicii de film. Korngold a compus la Los Angeles coloanele sonore pentru filme produse de Warner Brothers, în care protagoniştii erau actori ca Bette Davis, Errol Flynn şi Olivia de Havilland. Încă de la prima sa partitură, pentru filmul Captain Blood (1935), a fost nominalizat la Oscar, premiu pe care l-a şi primit pentru muzica următorului film, Anthony Adverse (1936). Un al doilea Oscar avea să vină odată cu muzica pentru The Adventures of Robin Hood (1938), un film care a reprezentat, pe toate planurile, un punct de cotitură în cinematografie. În egală măsură, Korngold a stabilit, odată cu muzica sa, un nou stil care avea să domine coloanele sonore din filmele de acţiune de la Hollywood.

Concertul pentru vioară, în Re major (compus în 1937 şi revizuit în 1945) a fost influenţat în modul cel mai direct de preocupările compozitorului pentru muzica de film, în el regăsindu-se numeroase teme folosite de Korngold pentru filme la Another Dawn, Juarez, Anthony Adverse şi The Prince and the Pauper.

În partea a doua a serii, Simfonia a III-a de Anton Bruckner este un omagiu pe care compozitorul i-l aduce, pagină de pagină, lui Richard Wagner, căruia îi este şi dedicată lucrarea. Ea este însă puternic influenţată şi de simfoniile lui Ludwig van Beethoven, în special de cea de-a noua, cu care are în comun şi tonalitatea, re minor. Solemnitatea şi mesajul monumental din simfonia beethoveniană sunt îmbrăcate la Bruckner într-un limbaj romantic de mare frumuseţe şi sensibilitate, într-o sonoritate orchestrală emoţionantă şi luxuriantă.

Informații despre artiști

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent al două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu, şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Pâris şi Adrian Sunshine.

Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania, Bulgaria, Suedia şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard şi Teodora Gheorghiu.

Violonista Ioana Cristina Goicea este unul dintre cele mai promiţătoare talente ale tinerei generaţii de solişti. La cei 25 de ani, se mândreşte cu un palmares internaţional impresionant: în iunie 2017 a câştigat Premiul I la prestigioasa competiţie de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă; a fost laureată a competiţiei internaţionale de la Indianapolis (2018) şi câştigătoare a Competiţiei Muzicalăe Germane de la Bonn (2018); a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” (2013) şi „Andrea Postacchini” (2012), fiind laureată şi a concursului „Fritz Kreisler” (2014). A concertat ca solistă cu Auckland Philharmonia, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Filarmonica de Stat din Chişinău. A cântat în săli precum Concertgebouw Amsterdam, St Martin-in-the-Fields London, Konzerthaus in Vienna, Shanghai Concert Hall, Ateneul Român, Sala „Giuseppe Verdi” dinTrieste, Auckland Town Hall, Kanematsu Auditorium Tokyo. A fost invitată în cadrul unor festivaluri ca cele din Schleswig-Holstein, Shanghai, Heidelberg şi Hamburg.

fb-share-icon0

Leave a Reply