Cotidianul Transilvan

PNL, din nou, cu fustița ridicată în fața USR Plus. La Cluj vorbim de Fake Fluturaș, nicidecum Fake News!

Știrea zilei de la Cluj este isprava a doi zevzevci de la Tineretul Liberal. Unul dintre ei chiar Alexandru Piticar, vicepreședintele TNL Cluj Napoca, care alături de un alt tânăr liberal a împărțit pliante cu sigla USR, pliante ce conțineau mesajul REAL a doi membrii USR Plus: „Avortul trebuie să fie mandatoriu și obligatoriu pentru familiile care nu au un venit mediu, pentru familiile care nu pot asigura creșterea sau hrănirea corespunzătoare a copilului, pentru familiile în care nici unul dintre cei doi parteneri în creșterea și educația copilului nu are un loc de muncă“ – Ramona Popescu. “Am fi mai buni dacă nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în oc de cupluri” – Ioana Bogdan.

Să notăm că cele două declarații sunt REALE, nu sunt FAKE NEWS! Ele au fost făcute de către cele două personaje, unul din acestea, Ioana Bogdan, fiind membru fondator al mișcării PLUS, o persoană considerată chiar de Dacian Cioloș ca fiind mâna sa dreaptă și membră în Biroul Politic Național al formațiunii de dreapta.

Oricum, total damage pentru PNL. Care, în loc să analizeze teribila daună de imagine suferită, s-a făcut sluj. Imediat după incident PNL, din nou, și-a ridicat frumos fustița în fața USR Plus și l-a exclus cu viteza luminii din TNL atât pe Piticar, cât și pe colegul său. A început demersurile de excludere, mai corect spus.

Este greu de crezut că cei doi acționau de capul lor, fără nici un suport sau aprobare de la greii partidului sau cel puțin de la unul sau câțiva. Un asemenea pliant necesită concepție, grafică și, mai ales, bani de tipar….Dar, isprava tânărului liberal naște alte întrebări. Întrebări pe care PNL evită a le adresa colegilor din dreapta de la USR Plus de mai bine de doi ani!

 

Să notăm întâi că nu e vorba de Fake…NEWS. Sau fake fluturaș. Fals era faptul că cei care împărțeau fluturașul nu erau membrii USR și că USR nu comandase/tipărise fluturașul. Mesajul însă era REAL ! Al unor membrii USR PLUS.

Ce putem înțelege de aici? Că în afara partidelor comuniste și naziste există opinie individuală în partide. Absolut sănătos ! Există păreri, idei, există membrii cu personalitate. Care, ca și indivizi, se exprimă, acționează, adică își asumă calitatea de cetățean. Nu trebuie să ceara voie pentru fiecare mișcare, fiecare cuvânt, fiecare idee, de la partidul din care fac parte. Acțiunile și exprimările lor proprii pot avea legătură sau nu cu activitatea politică. Pot avea efecte asupra partidului sau nu. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în statute și regulamente interioare ale partidelor. Membru al unui partid, în orice regim democratic, poate deveni aproape orice cetățean, și acesta rămâne membru atâta timp cât respectă statutul. Așa că pentru partide singura apărare pentru acțiuni nestatutare rămâne aplicarea sancțiunilor, inclusiv a excluderii. Dar, aceste sancțiuni, fiind vorba de partide democratice, se pot aplica doar după încălcarea statutului.

Ca atare, nici un partid nu poate fi învinovățit pentru ceea ce face un membru al său atâta timp cât reacționeaza și sancționează membrul respectiv. O face, înseamnă că nu e de acord cu acțiunea lui, nu o face, înseamna că e de acord.

Ne întoarcem la năzbâtia de la Cluj. PNL a reacționat ultrarapid: a început demersurile pentru excluderea celor doi. A declarat public că nu e de accord cu acțiunea lor.

Nu același lucru s-a întâmplat în cazul USR. Acest partid nu s-a delimitat de declarațiile celor doi membrii, declarații publice dealtfel, care au apărut pe acei fluturași “otrăviți” incriminați.

Deci, până la urmă, USR și-a asumat acele poziții. Și atunci acțiunea tinerilor liberali a fost una de transmitere de fake-news sau a fost o acțiune în sprijinul USR? A fost o acțiune electorala a USR? Nu cumva cei doi sunt de fapt trădători în TNL și au fost sancționați fiindcă făceau campanie pentru USR? Cine e victima și cine e vinovatul? Cine minte? Cine e responsabil și cine se eschivează? Fiecare cititor trebuie să judece și să decidă singur. Singurele lucruri certe, incontestabile sunt:  1. Declarațiile membrilor USR sunt reale și nu au fost dezavuate de partid. 2. Cei doi au distribuit materiale cu mesaje reale și cu sigla USR, dar fluturașii nua u fost comendați/realizați de USR. 3. Împotriva celor doi, PNL a început demersurile statutare de sancționare.

Și, deloc în ultimul rând, totuși, oare când va avea de gând PNL să ceară soluții de la USR? Știm, USR Plus, după ce va accede la guvernare va respecta Legea, cheltuirea transparentă a banului public și va realiza sute de km de autostrăzi și minuni în spitale în 15 luni ! Cum? Când pentru a se ajunge la o licitație e nevoie de un an de avize și studii, iar apoi licitațiaîn sine mai zace 5 luni pe la SICAP, și, în fine, după realizarea a 75% din lucrare executantul sucombă, iar beneficiarul este legat legal de mâini și de picioare !

Oricum, în ritmul actual de inacțiune, probabil că PNL va avea o surpriză imensă la alegerile de la finele lunii mai….

O fi PSD dușmanul de clasă, dar demagogia și situarea în plan paralele cu realitatea pot fi cel puțin la fel de dăunătoare precum “Ciuma Roșie”. E drept, pentru români, nu pentru cei ajunși la Putere….

fb-share-icon0

Leave a Reply