Cotidianul Transilvan

Falimentul instituțiilor statului: când dreptul la viață al victimei valorează mai puțin decât dreptul la somn al criminalului

Statul de drept a dat chix la Caracal. S-a dovedit a fi incapabil să protejeze ceea ce este cel mai de preț într-o societate, VIAȚA UNUI COPIL! Mult mai de preț decât lupta anti corupție, decât banul public, decât orice! Dreptul la viață al unui înger a contat mai puțin decât dreptul unui criminal de a nu fi deranjat noaptea. La Caracal, instituțiile statului au fost niște biete mârțoage, handicapate, impotente și incapabile în fața unui ordinar criminal, fără veleități de minte strălucită.

STS a fost o amărâtă instituție de trei lei, care, deși s-au pompat în ea din banul public zeci de milioane de euro, a fost incapabilă a localiza geografic poziția din care s-a dat un apel la 112. Cum spuma mărilor să fi ditamai STS, serviciu secret, și să nu poți identifica geografic un apel la 112. Să fii nevoit să ceri de la operatorul de telefonie locația! Poftim ?! Tu, STS să ceri de la o firmă privată localizarea ?! În ce țară trăim? În ce lume trăim? Când apelezi 112 ai încrederea că EI știu locația ta aproape instantaneu. Ei bine, nu e deloc așa. STS a furnizat locația cu un areal de peste o sută de case ! O SUTĂ! Niște mișei!

 

Poliția și procurorii au dat dovadă de lașitate, neprofesionalism, indolență și neobrăzare. De la șef de IPJ, până la ultimul polițist care a particpat la acțiune! De la procuror șef al Parchetului, până la procuroul de caz, via procurori DIICOT ST Craiova.

Niște tembeli și mișei! Și îmi asum ceea ce spun ! marea majoritate a polițiștilor și procurorilor din ziua de azi habar nu au de muncă operativă de teren. Luați 90 din 100 de polițiști și duceți-i pe stradă. Se vor pierde ! Puneți-i să facă muncă de teren, să facă o investigație. Habar nu au ! Luați 90 din 100 de procurori și dați-le un dosar pe care să îl lucreze pe teren sau/și pe înscrisuri. Habar nu au !

În România de azi, 90 din 100 de polițiști sunt mână în mână cu procurorii și mare parte din dosare se concretizează strict pe vendete, pe interese de grup. 90 din 100 de procurori dacă nu au la dosar mii de minute de interceptări și discuții pe Facebook, habar nu au să încropească un rechizitoriu, să pună cap la cap informații și înscrisuri. Ce să mai spun de a le obține! Mare parte din polițiști sunt cai breji în trafic, cu marțafoi de trei lulele, dar când au de salvat o viață, când au de făcut o investigație dau chix lamentabil. Mare parte din procurori se bat cu gulerele albe având în spate mii de ore de interceptări și ordine clare de sus. Când au de salvat o viață se bâlbâie și sunt diletanți. Niște incompetenți care se cred Dumnezeu, dar de fapt sunt niște habarniști în ceea ce reprezintă munca de teren, de investigații! Niște mișei ! Și știu ce vorbesc. Timp de șapte ani am activat ca detectiv particular. Investigații, muncă de teren, legende, săpături după informații, punerea lor cap la cap, piste, verificări, concluzii…. Totul fără vreo investire cu puterea autorității publice, fără legitimații, fără uniforme, fără SRI, fără interceptări, fără forță, fără STS, fără baze de date…. cu o singură armă: mintea umană și dorința de a face !

La Caracal a fost vorba de un om obișnuit. Care și-a pus VIAȚA în brațele STS, ale polițiștilor, procurorilor și judecătorilor. Dacă era vreun guler alb, vreun corupt sau vreo țintă politică lucrurile s-ar fi mișcat cu viteza luminii, și, în 19 ore, ținta ar fi fost deja după gratii în arest preventiv…

Procurorii solicită în regim de urgență mandate de percheziție și interceptare pentru tot felul de găinării și rahaturi cu prejudicii de 50 de lei. Polițiștii se mișcă cu iuțeală în tot felul de dosare cu miză zero. STS localizează când are interes cu precizie milimetrică (adresă cu bloc-etaj-apartament) un apel telefonic. Dar, la Caracal a fost în joc doar VIAȚA unui copil. Nu a fost nici un politician, nici un guler alb, nici un interes meschin, nici o vendetă, nici o corupție. Caz clasic în care Legea trebuia să protejeze o VIAȚĂ. Și….ce s-a făcut?!

Alexandra, un erou, a reușit să apeleze de TREI ori 112. A vorbit cu operatorul peste 20 de minute, susținând că este sechestrată, violată și legată cu sârmă. Într-un stat de drept în câteva minute la locația de unde s-a dat apelul erau prezente zeci de mașini de poliție și se intra în forță în incintă. În România s-a intrat dupa 19 ore. Apelul la 112 s-a dat la ora 11.00. Polițiștii au înregistrat la Parchet dosarul penal la 15.30, după aproape CINCI ore de la apelul la 112. Procurorul a emis ordonanța provizorie de interceptare si localizare abia la ora 16! STS a transmis localizarea abia la ora 19.15 ! Și aceasta era pe o arie de aproape o sută de case! În fine, abia pe seară, pe la ora 21, polițiștii catadicsesc să facă ceea ce le este menirea, adică INVESTIGAȚII ! Așa au ajuns la o locație nouă. Unde de la 2 noaptea până la 6 dimineața, procurori și polițiști, au stat ca boii în fața porții. Aveau totate pârghiile legale să intre în casă. Au preferat să aștepte trecerea nopții, ora șase dimineața, când sunt permise în mod obișnuit perchezițiile. Uitând de toate celelalte prevederi legale. Oare cum se mai pot privi în oglindă acești polițiști și procurori, responsabilii din STS? Da, din păcate, din cauza lor, un dezaxat a omorât, incendiat, tranșat o fată de 15 ani. În timp ce ei trăgeau mâța de coadă și se făceau că lucrează, un dezaxat viola, incendia, dizolva în acid și tranșa un înger de 15 ani!

Judecătorii? Hm … observ mult rahat aruncat în curtea Justiției. Magistrații au greșit…Cât urăsc includerea asta a judecătorilor alături de procurori în gruparea magistraților! Cât urăsc sa aud că procurorii fac Justiție! Cât de simplu e a manipula și a striga Apărăm Justiția, când de fapt urlăm pentru bunăstarea și Dumnezeirea procurorilor! Revenim la Caracal: Joi, ora 19,15- este primită informația că victima ar putea fi in 3 locații dintr-o comună. Joi, ora 19,50- sunt emise mandate de percheziție pentru cele 3 locații. Vineri, ora 02,20- sunt solicitate mandate de percheziție pentru locația suspectă si alte 2 posibile locuri. Vineri, ora 03,05- sunt luate mandatele de percheziție de la instanță. Deci joi după masa judecătorul a dat două mandate de percheziție în 35 de minute, iar apoi, vineri noaptea, în 40 de minute a dat un nou mandat de percheziție.  În 35 de minute ! Includeți aici timpul fizic necesar judecătorului să se trezească, să se îmbrace, să ajungă la Instanță. Concluzia e că judecătorul a dat mandatul pur și simplu de urgență.

În mod normal, în secunda doi după apelul la 112 trebuia creată o echipă de criză. STS-Parchet-IPJ. În secunda trei polițiști, în uniformă băteau la ușa TUTUROR pedofililor/suspecților din cauze similare sau cu iz similar, din județ (Dezaxataul era deja în atenția DIICOT printr-un caza de trafic de persoane!). Dacă după declinarea calității oficiale nu deschideau, venea polițistul în civil, și, cu o legendă, intra în casă. De aceea sunteți polițiști să faceți muncă de teren, nu doar să vă umflați mușchii în patrule de Circulație! În secunda patru se verificau camerele de luat vederi din oraș. Cat naiba de mare e Carcalul!? Câte locuri de autostopiști au ?! Verifici camerele și cu 5 clickuri în baza de date de la Evidență Persoană afli proprietarul și domiciliul. Din nou se ajungea la dezaxat acasă! În secunda cinci după apel, STS trebuia deja să furnizeze locația exactă a apelului. Numai că, era vorba de un om simplu și nu de vreun corupt ori țintă politică pe care să o ridicăm din trafic sau să o localizăm pentru un teribil flagrant când primește trei salamuri. Așa că STS s-a milogit de operatorul de telefonie, care în sictir i-a trimis o locație, aproape cât tot Caracalul.

Iar o dată ajunși acolo, polițiștii și procuorii trebuiau să acționeze. Aveau la dispoziție un întreg Cod de Procedură Penală care în situații de EXCEPȚIE permite acțiuni EXCEPȚIONALE. Nu să stea ca boii în fața porții, să se spele pe mâini și să spună că nu se auzea nimic din casă și să aștepte ora șase dimineața, când sunt permise în mod obișnuit perchezițiile! Numai că pentru asta trebuie să cunoști bine Legea. Și să îți asumi răspunderea. Să protejezi VIAȚA! Dar, culmea, asta e menirea polițiștilor și a procurorilor. Numai că ambele categorii profesionale de mult s-au îndepărtat de aceste concepte, apropiindu-se în schimb de interese, grupuri, vendete personale, ținte politice, ordine primite de sus sau o veșnică vânătoare de vrăjitoare, a se citi luptă anticorupție pe baza a mii și mii de interceptări telefonice.

Indiscutabil, Guvernul, prin Ministerul de Interne și șefia IGPR poartă o mare răspundere pentru jalnica prestație a polițiștilor. Iar pentru indolența procurorilor, Institutul Național de Magistratură și Ministerul Justiției ar trebui să își revizuiască complet modul de pregătire și de instruire. Dar, multă lume uită de STS. Care e aidoma unui serviciu secrtet, aflat însă în directa subordine a președinterlui României. Și care în ultima vreme, în afară de a controla numărătoarea alegerilor, nu a mai prestat absolut nimic. Securizarea comunicațiilor dintre diferite instituții? Adică filtrarea și controlul asupra lor….Nu are STS aparatura necesară unei poziționară clare a unui apel la 112? După zeci de milioane de euro investiți în STS și 112? Aaaa….doar SRI dispune de această tehnică și , cum protocoalele de colaborare au fost denunțate de CCR, SRI nu a mai putut lua parte la operațiune? Ajungem la ideea că protocoalele au fost un rău necesar? OK! Desființați STS, luați-i jucăria ce numără voturile lui Iohannis, și da-ți puteri sporite SRI. Sau reintroduceți SRI în jocul anchetei penale. Modificați Legea, legile, Constituția, ce îmi pasă mie, cetățean de rând, ce și cum…?  Dar , da, am pretenția ca atunci  când sun la 112 să nu mă gândesc că am sunat la niște maimuțoi impotenți! am pretenția să știu că apelul meu poate fi localizat în 2 secunde. Am pretenția să știu că statul e protejat de niște polițiști responsabili, care după un apel la 112 precum cel al Alexandrei, înregistrează un dosar penal în câteva minute și nu câteva ore. Am pretenția ca un polițist să știe ce e aia muncă de teren și culegere de informații! Am pretenția ca un procuor să știe și altceva decât frecușuri personale și rechizitorii pe sute și mii de pagini, totul bazat pe interceptări și opinii personale. Am pretenția ca niște procurori și niște polițiști să nu stea ca boii ore în șir în fața unei porți dincolo de care există suspiciuni rezonabile că se produce  o CRIMĂ, ci să acționeze ! Pretenții exagerate însă în România !

PS: Să nu uităm de accidentul aviatic din Apuseni. Atunci, același STS a fost impotent. Și să nu uităm nici de Colectiv. Emoția creată atunci a dus la prăbușirea Guvernului PSD al lui Ponta. Acum se crează o nouă emoție…În favoare cui oare?

fb-share-icon0

Leave a Reply