Cotidianul Transilvan

Madara Fashion – Personalizarea și restilizarea îmbrăcămintei, o afacere “în tendințe”

O croitoreasă cu viziune a deschis la Cluj-Napoca o afacere de suflet, după mai mult de 20 de ani de experiență ca angajat. Olga Matiș spune că ideea afacerii i-a venit de multă vreme, dar până a avut șansa accesării fondurilor structurale i-au lipsit resursele și mai ales … curajul. Madara Fashion a fost înființată în acest an cu ajutorul finanțării din fonduri europene prin programul România Start-up Plus “Antreprenoriatul – Șansa ta!” coordonat de Primăria Florești, județul Cluj.
După 1990, numărul croitoriilor a început să scadă dramatic, iar astăzi croitoria mai este practicată doar de profesioniști cu zeci de ani de experiență aflați însă la vârsta pensiei. În același timp a crescut fulminant numărul retailerilor de îmbrăcăminte, fenomen care aduce pentru cumpărător avantajul achiziției pe loc și al accesibilității (majoritatea brandurilor mari fiind prezente în zeci de centre comerciale din țară), însă vin și cu multiple probleme: prețurile disproporționate în raport cu materialele și manopera de slabă calitate, tiparele nu întotdeauna potrivite. În plus, comerțul vestimentar de masă prezintă dezavantajul de a urma exclusiv tendințele modei, apărând o standardizare (pentru tineri mai ales, nu reprezintă o mare satisfacție să poarte aceleași modele de îmbrăcăminte pe care le observă la mulți alții, pe stradă sau în grupul de prieteni), lipsindu-i astfel originalitate și de așa-numita notă personală.
Se poate observa că în prezent cumpărătorii din Cluj-Napoca, la fel ca cei de la nivel național, au devenit mai exigenți în privința calității hainelor și mai atenți la ceea ce simbolizează acestea, produsele de duzină, chiar dacă au prețuri mai mici, nefiind durabile și nici satisfăcătoare pentru un consumator din ce în ce mai atent la cum arată și ce transmite prin ținuta sa.
În aceste condiții, afacerea se înscrie în trendurile de fashion actuale de a personaliza și adapta îmbrăcămintea, dar și în cele de sustenabilitate și în cele ecologice, prin importanța acordată restilizării (realizarea de țesături, tricotaje, broderii) și recondiționării unor haine vechi, cărora li se oferă astfel o a doua șansă la viață. În plus, antreprenoarea dorește să reînvie plăcerea de a merge la croitor și satisfacția de a oferi clienților șansa de a îmbrăca ceva unic, potrivit personalității lor și de calitate superioară, totul la prețul corect.
În atelierul de croitorie găsim echipament de croitorie de ultimă generație și materiale naturale, precum și multă preocupare față de client, imaginație și plăcerea de a reînvia tradițiile în materie de confecționarea îmbrăcămintei, îmbinând tehnicile tradiționale cu cele moderne. Deși serviciile oferite de Madara Fashion acoperă toate activitățile obișnuite ale unei croitorii – se fac la comandă haine de pat, perdele, draperii, rochii, bluze, costume etc. -, ceea ce îi oferă unicitate este faptul că de aici nu lipsește nici … aplicația de dantele și accesorii la alegerea clienților și nici croșetatul și broderia realizate pe gustul fiecăruia.
Credem că o astfel de afacere care „împletește” poveștile hainelor trecute cu cele ale prezentului este binevenită în Cluj-Napoca și se va dezvolta pe măsura ideilor inovatoare de la care a plecat. Pe pagina de facebook a atelierului de croitorie și broderie Madara Fashion ( https://www.facebook.com/Madara-Fashion-475719966501457/ ) se pot vedea o parte din creațiile sale și se poate lua legătura cu această antreprenoare „în tendințe”.
Îi urăm succesul pe care îl merită această afacere !

fb-share-icon0

Leave a Reply