Cotidianul Transilvan

Profețiile lui Dâncu

Vasile Dâncu pare un magician al ipotezelor politice, un iluzionist al demonstrațiilor imposibile, un patinator pe cîmpul ideilor incoerente și care se întîlnește în patinajele sale cu frînturi de metaforă și cu accente de poet  refulat. Discursul său din Aula Universității din Cluj-Napoca mi-a atras atenția și l-am salvat. E și poezie și   meditație și magie politică și înscenare de spectacol politic. După asistența chemată să asiste la încoronarea intelectuală a personajului mi-am imaginat cum Vasile Dâncu este privit  ca un fel de guru al lumii clujene și ca un profet al lumii politice românești. Avînd în vedere gradele de inteligență și cultură ale politicienilor, nu este de mirare că Vasile Dâncu este privit și ca o trambulină pentru proiecte și construcții politice, ca sursă de argumente pentru decizii neașteptate sau ca lansator de diversiuni. Politicienii se uită la teoriile sale cu  privirea lor tîmpă și mușcă din argumente ca peștele prost din momeala artificială în care se  ascunde cîrligul de oțel. El și institutul său, trambalat de ici colo ca un bagaj, au „cercetat” societatea românească și au prezentat SRI-ului, în februarie 2014, portretul candidatului ideal pentru alegerile prezidențiale din iarna  aceluiași an. Din cercetarea sa, zic coloneii și  generalii, reieșea portretul lui Klaus Iohannis. Așa se face că am asistat la retragerea lui Crin Antonescu și la apariția surprinzătoare a primarului de Sibiu. Ce rol joacă prezența lui Vasile Dâncu în fruntea unei catedre la Academia de Informații a SRI numai băieții de acolo au habar! Oricum, multe dintre mișcările sale se potrivesc cu strategii ce par  dirijate din altă parte.

Mai săptămînile trecute ce văd? Magicianul analizelor politice prezenta tot felul de măsurători ale sale. Și, la un moment dat, pac, plasează și o măsurătoare nevinovată. Trebuie să se retragă Dan Barna sau nu? Cei din USR așteptau rezultatul ca peștii plasa aruncată de Christos. Și Dâncu a zis că peste  50-60% nu cer retragerea marelui  antreprenor din lumea oamenilor cu dizabilități! Și așa s-a întîmplat. Antemergătorul deciziei USR-iștilor a desenat calea cea dreaptă pentru cei roși de îndoieli.

După eșecul de  duminică al Vioricăi Dăncilă și al PSD, în plină fierbere a social-democrațior, la marginea peisajului public, hop, apare și mustața gînditoare a lui Vasile Dancu. Și, ce face? O dezvăluire uluitoare. Cică el le-a arătat sondajele cu luni înainte și reieșea clar că Viorica Dăncilă va fi în mijlocul unui dezastru. „A nimerit în mijlocul unei campanii anti PSD cum nu a mai fost vreodată cînd era Liviu Dragnea. Și-a sacrificat doi ani din viață. Dînsa e o persoană onestă, va găsi soluția corectă, nu un război intern. E nevoie de oameni noi și de energii proaspete, sper ca dumneaei să înțeleagă asta. Ea nu a cîștigat, ci a pierdut un mandat de europarlamentar care i-ar fi adus liniște”, zice Dâncu. Lugu-lugu, stimată doamnă, dar trebuie oameni noi și  energii noi, cum ar fi Ciolacu, Tudose, Ponta, Grindeanu și alți oameni cu studii de  securitate și apărare.

Și Viorica Dăncilă ajunge în războiul retragerii. Pe partea cealaltă, trompetul de serviciu, Rareș Bogdan, dă țignal că stînga are nevoie de lideri onești, curajoși și competenți care să scoată PSD-ul „din noroi“.

Sigur, numai un om dirijat de grupul de la Cluj ar putea face un asemenea gest de  binefacere.

 

 

 

 

fb-share-icon0