Cotidianul Transilvan

USR moare de grija drogaților: „Să se elimine pedepsele pentru consum”!

Mai țineți minte sloganul electoral al prezidențiabilului PLUS și USR, Dan Barna: Fericiți în România. Oare care fuseseră resorturile care au dus la conceperea sa. Fericiți? Cine? Toți românii, cu siguranță. Fiecare să fie fericit! Și pedofilul și criminalul și…drogatul. Să ne mai mire că Barna își dorește …. Să se elimine pedepsele pentru consumul de droguri! Dar sa păstrăm pedepsele pentru trafic. Oare am mai avea trafic fără consumatori ?! Sau consumatori fără trafic?! Oare nu cumva acolo unde există consumatori vom avea implicit și trafic ?

USR a ținut să transmită joi că proiectul care a trecut miercuri de Parlament nu prevede majorarea pedepsei cu închisoarea și pentru consumatorii de droguri, ci doar pentru cei care dețin sau vând substanțele respective. Mai mult, USR afirmă că discuțiile privind dezincriminarea consumului de droguri trebuie să continue. Liderul USR Dan Barna o spune explicit: ar trebui să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu de droguri, iar partidul va susține un proiect de lege. 

USR susține că este nevoie de o dezbatere reală în România pe tema consumului de droguri și etnobotanice, prevenție și reabilitare, dar și pedepse.

Proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop incriminarea produselor etnobotanice, în condițiile în care exista un vid legislativ și din această cauză România a ajuns un paradis al traficanților de astfel de substanțe. Proiectul face două lucruri: incriminează etnobotanicele, la fel ca drogurile, și crește pedepsele pentru traficanți. Pentru consumatori NU cresc pedepsele, rămân cele din prezent. În lege sunt tratate separat deținerea în vederea consumului (Articolul 4) și deținerea în scop de comercializare (Articolul 2). Articolul 4 cu privire la consum NU a fost modificat. În schimb a fost modificat Articolul 2 care se referă la trafic.

USR consideră că acest proiect trebuie să facă parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, iar discuțiile pentru o reglementare corectă și modernă în domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue.

De altfel, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical. Există argumente științifice care susțin efectul paleativ al canabisului în cazul unor boli și USR susține această legalizare, așa cum au făcut deja alte state.

USR consideră că trebuie folosite experiențele altor state și studiile realizate în domeniu pentru a elabora o lege mai clară și în România”, este mesajul postat pe Facebook de partidul condus de Dan Barna.

La rândul său, Dan Barna a scris pe pagina sa de Facebook joi:

Am primit multe mesaje legate de proiectul colegei noastre, deputata Lavinia Cosma care reglementează produsele etnobotanice. Era probabil nevoie de o prezentare mai largă a inițiativei. Poziția mea personală exprimată în mai multe rânduri dar și poziția USR este că accentul trebuie pus pe combaterea traficului de droguri de mare risc, pe informare și pe sprijin pentru cei dependenți. În niciun caz, criminalizarea consumului nu este o soluție la problema consumului de droguri. Bunele practici ale unor state cu reglementări moderne în abordarea fenomenului precum Canada sau California sau state europene trebuie să constituie baza de plecare pentru definirea cadrului adecvat. Criminalizarea consumului de droguri nu face decât să vulnerabilizeze suplimentar pe cei aflați în situații de dependență.

USR va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu.

Pe viitor, voi discuta cu liderul de grup de la Camera Deputaților să stabilim o procedură mai bună pentru discutarea proiectelor de lege propuse de USR și ele să fie precedate de dezbateri deschise cu societatea. USR continuă să fie partidul care aduce temele importante ale societății în dezbatere publică și în Parlament„.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, un proiect de lege al USR care prevede majorarea pedepsei cu închisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deținerea sau alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept.

Astfel, pedeapsa cu închisoare pentru deținerea sau vânzarea de droguri s-a majorat până la 10 ani. Legea în vigoare prevede pedeapsă cu închisoarea până la șapte ani.

Proiectul va ajunge la președintele României pentru promulgare.

Într-o primă reacție la adoptarea proiectului de lege, organizația de tineret a USR a transmis un scurt mesaj miercuri seara în care părea dezamăgită.
”Comunicat USR Tineret: Nici noi nu știam”, a scris organizația pe Facebook, mesajul fiind însoțit de un emoticon cu o față înlăcrimată.

fb-share-icon0