Cotidianul Transilvan

Vor ajunge copiii să-și denunțe părinții pentru că nu sunt progresiști?

Guvernul regiunii spaniole Murcia, dominat de partidul de extremă dreapta Vox, a căzut de acord să introducă o lege care le oferă părinților dreptul de a-și retrage copiii de a orele de educație sexuală unde sunt învățați despre sexualitate și aspectele de gen.

Imediat, guvernul central de la Madrid, condus de Partidul Socialist, s-a declarat împotriva legii din Murcia. Partidul Vox a ripostat anunțând că va vota împotriva legii bugetului regiunii Murcia, dacă legea vetoului părinților nu va fi adoptată. Luni, guvernul de la Madrid a avertizat că o asemenea lege nu este legală și că va susține dreptul școlilor de a le oferi copiilor o educație diversă. În plus, guvernul de stânga de la Madrid dorește să adopte o lege a educației care să excludă religia ca materie care să conteze la mediile finale ale elevilor.

Santiago Abascal, liderul partidului Vox, susține că vetoul părinților este necesar pentru a împiedica ”coruperea minorilor”, arătând că elevii sub șase ani sunt învățați ”jocuri erotice”. Vox dorește ca părinții să-și poată retrage copiii de la orele ce presupun ”activități cu influențe ideologice sau morale care sunt împotriva convingerilor părinților”. Aici sunt incluse si discuțiile despre comunitatea LGBTQ și drepturile ei. Vox susține că în școli are loc o ”spălare pe creier totalitară” prin mesaje pro-LGBTQ. Opinia este susținută de mai multe organizații catolice din Spania.

Ministrul socialist al Educatiei din Spania, Isabel Celaa, a ripostat printr-un interviu in ziarul El Correro, unde a spus că ”o familie homofobă nu are dreptul să-și transforme copiii în niște homofobi. Autoritatea parentală nu trebuie confundată cu proprietatea”.

Polemica s-a inflamat după acest interviu. A intervenit și liderul Partidului Popular, de centru-dreapta, partid membru al PPE. Pablo Casado consideră că întreaga dezbatere este un paravan in spatele căruia guvernanții să poată opera liniștiți la numirea noului procuror general.  Casado a declarat: ”Guvernul ne spune că avem familii ca în Cuba, unde copiii aparțin revoluției, nu părinților? Vom ajunge în punctul în care copiii îi vor denunța pe părinți pentru că nu sunt revoluționari de nădejde? Vor să încalce consituția si drepturile părinților. Copiii mei sunt ai mei și niciun birocrat, niciun socialist sau vreun comunist nu pot să vină și să-mi spuna cum să-mi educ copiii”.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialist (PSOE) a intervenit cu o replică pe Twitter, criticând partidul de dreapta Vox. ”Nu acceptă comunitatea LGBTQ, nu acceptă căsătoriile între persoane de același sex, nu acceptă egalitatea de gen, nu acceptă că ideile lor retrograde nu sunt împărtășite de întreaga societate. Asta nu se numește libertate, e ură”.

Vox a venit cu o replică pe Twitter. ”Ce nu acceptăm este să veniți în casele noastre și să ne spuneți cum să trăim și cum să ne educăm copiii. Și cu atât mai mult nu suportăm că promovați comportamentul pederast”. Publicația American Conservative, care a urmărit această polemică, arată că Twitter a suspendat temporar contul partidului spaniol, după această replica.

”Vă spun că vom ajunge să ne obișnuim să fim numiți ”extremă dreapta” și să fim insultați de politicienii progresiști și de liderii instituțiilor când vom încerca să protejăm integritatea familiilor noastre și drepturile noastre ca părinți, drepturi care sunt anterioare apariției statului. Anul trecut, la Budapesta, am intervievat un cuplu, oameni care au fost educați în anii 1950-1960. Mi-au spus că propaganda de atunci era concepută pentru ca oricui era credincios și păstra traditiile să-i fie rușine de religia lui și de el însuși. Vedem că asta se întâmplă acum în Spania (…). Sunt lucruri ce vin direct din manualul comunist, totul în numele progresului”, scrie Rod Dreher pentru American Conservative. ”Iar dacă te împotrivești și îți aperi familia, esti denunțat ca ”extremă dreapta” și propagator al urii. Și contul Twitter îți este suspendat”.

Între timp, în Germania

În paralel cu polemica din Spania, ziarul Neue Osnabrucker din Germania a publicat un interviu cu profesoara feminista Verena Brunschweiger, cunoscută pentru pozițiile ei împotriva creșterii natalității. ”Avem asemenea probleme cu mediul înconjurător în primul rând pentru că suntem prea mulți. Suntem prea mulți și nimeni nu vrea să limiteze creșterea asta. Dacă am fi mai puțini oameni, am putea salva ceva”, a spus Verena Brunschweiger. În urmă cu un an, Reuters scria că Brunschweiger face parte dintr-o mișcare tot mai puternică a tinerilor care nu vor să aibă copii, considerând că astfel luptă împotriva schimbarilor climatice. ”Ne-am gândit mult la asta. Până la urmă, mediul este cel mai important pentru noi. Mi-a fost greu, desigur. Iubim copiii – soțul meu este și el profesor. Însă sunt sigură că am luat decizia bună”, spunea Verena Brunschweiger. Mișcarea anti-natalitate se dezvoltă într-o Germania care, de decenii, are spor natural negativ. În 2019, Reuters cita studii care arătau că, în SUA, peste o treime dintre adulții cu vârste între 18 și 44 de ani ar putea lua in calcul schimbarile climatice când vor decide sa aiba sau nu copii. Studiile din Australia arătau că 33% din 6.500 de femei chestionate luau în calcul să nu devină mame, temându-se că schimbările climatice vor duce la un viitor nesigur pentru copiii lor. In Africa, tendintele sunt la polul opus. Se estimează că numărul copiilor din Africa va depăși un miliard în circa trei decenii, iar Africa va fi continentul cu cel mai mare procent de copii.

 

Călin Marchievici, cotidianul.ro

fb-share-icon0