Cotidianul Transilvan

Libertate, bine ai (re)venit ! Când biciul nu-i acasă, românii joacă pe masă

După ce miercuri, 6 mai, Curtea Constituțională (CCR) a stabilit că prevederile a două OUG privind amenzile pe perioada Stării de Urgență sunt neconstituționale, românii au ieșit din nou pe străzi. Indiscutabil, ne aflăm încă în Stare de Urgență, iar Ordonanțele militare aferente au stabilit o serie de reguli, de restrângeri ale unor drepturi și libertăți. Numai că nerespectarea acestora a devenit o joacă de copii pe plan contravențional, amenda fiind fix 2 pachete de țigări. Dar, atenție! rămâne aspectul infracțional, prevederile Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, de exemplu, rămânând în vigoare.

Istoric vorbind, la începutul Stării de Urgență, până pe 2 aprilie, amenzile s-au dat în baza OUG 1/1999, care prevedea în caz de Situație de Urgență amenzi de la 100 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice. Act normativ care, coroborat cu prevederile Legii 203/2018 (care modifica OG 2 / 2001), în 15 zile se putea plăti JUMĂTATE DIN MINIMUL AMENZII PREVĂZUTE DE ACTUL NORMATIV. Adică 100 lei împărțit la 2, ceea ce face 50 lei! Deci indiferent ce amendă primeai, în 15 zile plăteai 50 de lei și gata ! Realizând ridicolul situației, Guvernul Orban vine cu OUG 34/2020, act care modifică OUG 1 / 1999, iar amenzile cresc la un minim de 2.000 lei și un maxim de 20.000 lei și, atenție! plata în termen de 15 zile a JUMĂTATE DIN MINIMUL AMENZII APLICATE DE AGENTUL CONSTATATOR! Adică în 15 zile se putea plăti jumătate din amenda primită și nu jumătate din minimul prevăzut de Lege! Ceea ce schimba cu totul datele problemei, “agentul constator” aplicând de cele mai multe ori sancțiunea maximă sau, în orice caz, spre maxim. După ce OUG 1  /1999 și OUG 34/2020 au fost declarate neconstituționale, polițiștii au doă variante. Aplică orice amendă între 100 și 5.000 lei iar contravenientul în 15 zile poate plăti 50 lei sau aplică amenzi le pe OUG neconstituționale, între 2.000 și 20.000 lei, iar contravenientul cu isguranță va obține în Instanță anularea procesului verbal de constatare a contravenției.

Așa că, acum …. Ce pandemie, ce coronavirus…Începând de vineri românii gustă din nou Libertatea! Aproape precum în Decembrie 1989. După ce aproape două luni străzile au fost pustii, astăzi, vineri, în Cluj Napoca traficul a fost aproape la cotele infernale din februarie. Ba chiar au reapărut până și clasicele tamponări datorate neatenției și/sau nepriceperii în ale șofatului. Aglomerație obișnuită de vară fără studenți pe străzile Clujului. La fel și pietonii. După ce au stat în hibernare, astăzi, precum ciupercile după ploaie străzile erau doldora de pietoni. De toate vârstele… Inconștiență sau nu, cine știe, cert este că românii au uitat și de amenzi și de Starea de Urgență și de coronavirus și și-au luat porția de Libertate !  La Cluj, joi chiar s-a deschis un restaurant! Iar patronii s-au ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Așa că, e evident, spaima românilor nu a fost deloc coronavirusul. Ci pur și simplu amenzile! Iar când biciul nu-i acasă, românii joacă pe masă !

fb-share-icon0