Cotidianul Transilvan

Fotografia buclucașă

De multă vreme o fotografie n-a stîrnit atîta zarvă și n-a dat în gît atîta lume. Bietul de premier (ca să nu zic pămpălăul de chitarist) a crezut că o poate minimaliza. Și, mai apoi, cînd a realizat ce valuri provoacă, a plătit amenda și a dat semne pe la televiziunile și site-urile întreținute să o minimalizeze, să scoată în evidență achitarea amenzilor pentru mască și distanță și pentru fumat. Nu și pentru consumul de alcool în instituții publice, faptă mult mai gravă și cu pedepse ceva mai mari.

Nici n-a apărut bine fotografia pe site-uri că peisajul media și conturile personale au fost invadate de ciugulitori și radutudori de serviciu. Că noi știm că se fumează în instituții, că omul a plătit o sumă importantă, că fapta s-a produs de ziua lui de naștere, că nu-i decît o scamă care a produs mult zgomot. Unii bolnavi de scenarită și speculită au încercat să mute subiectul. Cine este autorul acestui instantaneu? Cine a rămas cu un picior în cadru și, mai ales, de ce a fost făcută această fotografie? Ea ar fi opera serviciilor secrete sau a lui Ionel Dancă, cel care ar fi postat-o unde nu trebuie, în văzul tuturor? Este o lucrătură de la Cotroceni care urmărește debarcarea premierului Ludovic Orban? Trabucul lui Bogdan Aurescu a cules și el multe observații și panseuri tîmpite, chiar mai multe decît poziția deșălată a premierului și încălcarea regulilor principale dintre cele prevăzute de Starea de Alertă.

Cine a vrut să se distreze a putut citi multe altele, inclusiv ce-ar fi făcut pesediștii la o aniversare, cum au sărbătorit-o pe Viorica Dăncilă și cum ar fi arătat o asemenea întîlnire în biroul lui Liviu Dragnea.
Multe din aceste ”meditații” de presă au fost lansate pentru a mai atenua lovitura în plină figură pe care premierul și-a tras-o de ziua lui. Tot felul de trompeți au fost mobilizați să atenueze și să minimalizeze impactul și mesajul fotografiei. Alte comentarii nu depășesc nivelul panseurilor stupide de pe Facebook. Și toate la un loc ne spun suficiente lucruri despre felul nostru de a fi.

Un grup important din guvernul României este fotografiat în timp ce încalcă grosolan cîteva prevederi legale. Premierul se comportă obraznic și ofensator, apoi, cînd înțelege că este groasă, o scaldă și plătește o amendă! Și-i mobilizează pe trompeți să zică, săracul, a încasat-o! În locul unei reacții categorice, românii au fost împinși să o scalde. Mulți dintre ei așa și gîndesc. Oricum sunt șefi, oricum fac ce vor, oricum ne freacă noua ridichea și ei rîd de noi! O ofensă publică, un semn de dispreț pentru regulile pe care le-au impus cu atîta tam-tam au fost trecute cu vederea, deși ele exprimă clar disprețul față de lege și față de populație. Umflă cuvintele și obligațiile pentru popor, iar ei se poartă ca infractorii.
Încercările jurnaliștilor și ale comentatorilor de a muta discuția despre autorul fotografiei și despre piciorul rămas în cadru nu fac decît să arate cît de anemică (și de dirijată) este opinia publică. Din două vorbe, trei comentatori și două emisiuni, orice aberație este minimalizată.

Și încă un lucru. Klaus Iohannis și orchestra sa au făcut tărăboi la orice dezacord, la orice bîlbă și la orice prostie scăpată sau făcută de adversarii politici. Despre fumatul în guvern, despre distanțarea lui socială (și intelectuală!?) ca și despre plecarea grăbită a sparangheliștilor spre țările din care s-au întors n-a zis o vorbă. Președintele României vorbește ca apucatul despre ”ciuma roșie”, dar nu găsește nici un cuvînt despre cheful din guvern, despre măștile abandonate, despre alcool și fumat. Ca și la ”mica răceală” de la Covid 19, pentru el scena din fotografie n-a fost decît ”una mică”. Probabil că din cînd în cînd, o mai fac și pe la Cotroceni!

O ofensă de proporții care trădează fără îndoială disprețul față de lege și față de populație este împinsă în plan secund de chiar ”eroii” ei și prin ignorare, și de președintele Klaus Iohannis.
Aș zice însă că și cei disprețuiți pun umărul la îngropatul în nisip a comportamentului golanilor ajunși miniștri!

fb-share-icon0