Cotidianul Transilvan

America tace și îndură noua ”revoluție culturală”

tatele Unite sunt în plină ”revoluție culturală”. A început în urmă cu decenii, în universitățile americane, pe când revoluția culturală chineză se încheia. Roadele anilor de îndoctrinare a viitoarelor elite le vom vedea în cele câteva știri de mai jos.

Vechii egipteni martelau hieroglifele cu numele faraonilor „indezirabili”. În SUA de astăzi sau în Marea Britanie această damnatio memoriae schimbă programele televiziunilor, redacțiile ziarelor, numele bazelor militare, numele străzilor și statuile din mari metropole. Revoluția a ieșit din universitățile progresiste și a năvălit în stradă.

HBO a anulat difuzarea filmului Pe Aripile Vântului, 1939. A răspuns astfel solicitărilor revoltaților împotriva rasismului din SUA. ”HBO Max a anunțat că filmul din 1939 este un «produs al vremurilor sale» și reflectă «prejudecăți rasiale și etnice» care «erau și sunt greșite»”, scrie BBC. Ce mai contează că în acest fel revoltații din America și de aiurea nu o mai pot vedea pe prima actriță de culoare laureată a Premiului Oscar – Hattie McDaniel, premiată pentru cea mai bună prestație într-un rol secundar, chiar pentru producția din 1939, pentru care a fost recomandată de Clark Gable, pentru a juca împreună cu el și Vivien Leigh. Contează doar că McDaniel interpreta rolul unei sclave care a ales să rămână împreună cu fosta stăpână, după ce sclavia a fost abolită. Și nu conteaza nici că asemenea decizii ale sclavilor eliberați au fost cât se poate de reale și deloc puține la număr.

HBO Max a anunțat că ”ar fi o dovadă de iresponsabilitate” să difuzeze Pe Aripile Vântului fără ”o explicație și o denunțare a reprezentărilor sale rasiste” și că filmul se va reîntoarce ceva mai târziu, cu o ”discuție legată de contextul sau istoric”.

Iar dacă ne întrebăm care ar putea fi efectele revoluției culturale de mai sus în România, să nu uităm că a trecut suficient timp și în țara noastră pentru apariția unei mase se presiune. Un exemplu este aici – să-l analizăm pe George Călinescu din perspectiva feministă și să criticăm romanul ”machist” Enigma Otiliei. Este doar începutul, timid, decent, pierdut în marea internetului și tot mai puțini pot remarca șablonul socialist de exprimare și analiză.

Și nebunia războiul cultural nu se oprește aici. Netflix și BBC au decis să nu mai difuzeze Little Britain, pentru că aici apar deseori albi cu fețele vopsite în negru. Apoi, Paramount a anulat difuzarea reality-show-ului ”Polițiștii”, din nou la presiunea ”străzii”.

Și nebunia nu se oprește nici măcar aici. Sky News anunță că primarul Londrei, Sadiq Khan, de origine pakistaneză, a decis să înființeze o comisie pentru ”evaluarea monumentelor din Londra” și a numelor străzilor. Primarul a promis să elimine numele care contravin ”diversității”. Asta după ce protestatarii din Londra au vandalizat statuile lui Winston Churchill și Abraham Lincoln.

”Când te uiți la spațiul public – numele străzilor, piețe, statui – nu numai că unele poarta numele unor negustori de sclavi, și cred că ar trebui înlocuite, iar comisia ne va oferi sfaturi în sensul acesta, însă nu avem reprezentarea oamenilor de culoare, a negrilor, a femeilor, a celor din comunitatea LGBT”, a spus Khan. ”Trebuie să ne asigurăm că vom celebra diversitatea în tot orașul și că îi vom comemora pe cei care care au facut Londra ce este azi – asta include și analizarea moștenirii pe care o celebrăm acum”, a mai spus primarul Londrei.

Au apărut și reacții furioase pe platformele sociale. ”Dacă dați jos statuia lui Churchill, va fi război civil”, a scris un internaut pe Twitter.

Și ne întoarcem în SUA, unde Pentagonul a anunțat că este ”deschis” să ia în discuție redenumirea bazelor militare din SUA care acum poartă numele unor generali confederați, dat fiind că statele confederate au susținut menținerea sclaviei. Și astfel intră pe lista posibilelor tinte ale ”revoluției culturale”: Fort Hood din Texas (bază militară numită după generalul sudist John Bell Hood), Fort Lee din Virginia (numit după generalul Robert E. Lee, a cărui statuie ecvestră din Charlottesville, Virginia, a fost deja în centrul unor mari controverse, după protestele de aici din 2017 – majoritatea consilierilor locali au votat pentru înlăturarea statuii, în 2018), Fort Benning din Georgia, Fort Bragg din Carolina de Nord, Fort Beauregrad din Louisiana.

În plus, un decret recent le-a interzis pușcașilor marini ai SUA să mai afișeze simboluri ale Confederației, în special drapelul de luptă. Nu vor avea voie să pună asemenea simboluri nici pe automobilele personale.

”Cine suntem? În acest moment, ne transformăm în Coreea de Nord. Acum îi pedepsim pe oameni pentru păcatele rudelor, cerem ca nevinovații să spună că sunt vinovați de fapte pe care nu le-au comis, iar apoi îi obligăm să-și citească în public declarațiile, ideile înfiorătoare au frâu liber, unii activiști spun nebunii precum ”nu mai finanțați poliția”, iar retorica devine tot mai dezgustătoare”, spune realizatorul Tucker Carlson, de la Fox News, a cărui emisiune a început să fie boicotată de companiile de publicitate. ”Redutele de apărare ale țării au fost slăbite de decenii de propagandă, suntem prea netrebnici ca să rezistăm, merităm să ni se întâmple orice, taci și îndura America!”,a spus Carslon.

 

fb-share-icon0