Cotidianul Transilvan

Scăderea notelor după contestații, atacată la Avocatul Poporului

Avocatul Virgil Barbulescu ii cere Avocatului Poporului sa intervina pentru ca elevii care dau Evaluarea Nationala si Bacalaureatul sa nu mai poata obtine note mai mici dupa contestatii: „Contestatia poate fi asimilata unei cai de atac. E aplicabil principiul de drept potrivit caruia se interzice agravarea situatiei in propria cale de atac… Ar fi injust ca ordinea de fapt sa fie modificata chiar in contra celui care o critica, in propria-i cerere”

Nu este drept ca elevii care sunt nevoiti sa treaca prin principalele examene ale vietii – Evaluarea Nationala si Bacalaureatul – sa obtina dupa contestatii note mai mici decat cele initiale. Asa considera avocatul Virgil Barbulescu din Baroul Bucuresti, cel care i-a adresat un memoriu Avocatului Poporului, Renate Weber, in legatura cu aceasta situatie.

Avocatul Barbulescu reclama Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii nr.4248/13.05.2020, pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei nationale, interimar, nr. 4.916/2019 privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2019-2020. In OMEN 4248/2020, punctul 9 prevede urmatoarele: „Candidatii care depun / transmit prin mijloace electronice contestatii completeaza, semneaza si depun / transmit prin mijloace electronice o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. In cazul candidatului minor, declaratia-tip este semnata si de catre parintii / reprezentantii legali ai acestuia”.

Barbulescu sustine ca posibilitatea ca nota de dupa contestatie sa fie mai mica decat cea dinaintea contestatiei incalca un principiu fundamental al dreptului – si anume: interdictia ca situatia reclamantului sa se agraveze in propria cale de atac. Mai pe romaneste: cand ataci in instanta o hotarare pronuntata de alta instanta, a doua instanta nu poate pronunta o hotarare mai grava in ceea ce te priveste decat cea dispusa de prima instanta.

De asemenea, avocatul Barbulescu reclama faptul ca obligativitatea ca elevii sa semneze declaratia amintita denota nimic altceva decat excesul de putere al statului in raport cu propriii cetateni, statul manifestand astfel o putere discretionara abuziva, care „depaseste limitele rezonabile ale unei puteri publice directionate catre interesul colectiv, anuleaza drepturi cetatenesti, ori le lipseste de continut, substanta ori de esenta pentru care acestea au fost recunoscute, garantate si protejate”.

Inainte sa va prezentam solida pledoarie a avocatului Virgil Barbulescu catre Avocatul Poporului, mentionam ca respectivele ordine de ministru privind organizarea examenelor de Evaluare Nationala (Capacitate, in vechea denumire) si Bacalaureat sunt acte infralegale, motiv pentru care ele pot fi atacate in contencios administrativ de catre oricine este direct afectat de OMEN-urile in cauza. Cu alte cuvinte: orice elev care se simte nedreptatit de faptul ca dupa contestatie risca sa obtina o nota mai mica decat cea dinaintea contestatie poate ataca in instanta (cu ajutorul parintelui sau al tutorelui, daca este minor) ordinul ministrului Educatiei Nationale care reglementeaza desfasurarea examenului de Evaluare Nationala sau de Bacalaureat.

Vezi sesizarea maestrului Barbulescu catre Avocatul Poporului

 

fb-share-icon0