Cotidianul Transilvan

Visează la mai mare alături de Roca X și de mentorul potrivit

Trebuie să recunosc că nu sunt un fan al discursurilor moderne motivaționale, al limbajului de business și al poveștilor de succes din care musai nevoie mare tragem învățăminte. Forma fără fond mă lasă rece. Luni după masă însă aproape toate aceste idei mi-au fost zdruncinate timp de 2 ore, în cadrul unei discuții organizate de Roca X, în cadrul deschiderii TechSylvania.

Fiecare dintre noi, în viața de zi cu zi, avem câte un mic start up. Un mic business. Și aici nu mă refer la persoana juridică, la acel SRl cu sau fără D, ci vorbesc de o provocare cotidiană. De la achiziționa o mașină nouă, la a merge în marea excursie în…Cuba. De la a cheltui mai chibzuit pentru mașina acea sau de la a munci mai cu spor pentru ea, până la a decide dacă e momentul sau nu momentul pentru Cuba, dacă și cum traversăm Oceanul sau alegem Căciulata. Bineînțeles, toate acestea pe lângă afacerile propriu zise, pe lângă micul nostru business, pe lângă conceptul de StartUp.

În toate aceste provocări, mai ales în aceste vremuri interesante și pline de nesperate succesuri și dureroase dar pline de învățăminte eșecuri, avem nevoie de mentori, de parteneri. De experiența altora. Pentru ce să ne cheltuim energia în a afla cum să traversăm Oceanul, când alții au făcut-o deja de n ori ?! Noi trebuie să ne concentrăm pe unde și cum vom cheltui banii în cuba, nu cum ajungem acolo!

Ei bine, discuția “Dreaming bigger with the right partner” (Îndrăznește să visezi la mai mare alături de partenerul/sprijinul potrivit) a fost tocmai despre cum să ne alegem acești parteneri, la ce să ne așteptăm de la ei, ce așteaptă ei de la noi și cum să nu abandonăm visul exoticei Cuba în aceste vremuri…

Pe de-o parte l-am avut pe veteranul Daniel SZEKELY (Executive director, SME Clients & MicroBusinesses – Banca Transilvania), ca moderator. Alături de acesta, în postura de partener – sprijin, Alexandru BOGDAN (CEO – Roca X) și, oarecum, Aurel BERNAT (General director, Asset Management – Banca Transilvania) și Voicu OPREAN (fondator & CEO – AROBS Transilvania Software). De cealaltă parte, reprezentanții StartUp-urilor: Bogdan COLCERIU (Cofondator & CEO – FRISBO), Vasile TAMAȘ (Cofondator & CEO – BEEZ), Mircea POPA (Cofondator & CEO -MedicAl), Mihai LODOABĂ (Cofondator yeParking) și Jacek LUBINSKI (Investment manager – Market One Capital). Discuțiile s-au axat pe patru paliere: situația actuală, partenerul-sprijinul potrivit, ecosistemul de business și planurile de viitor.

Foarte interesante au fost atât ceea ce au povestit din experiența proprie reprezentanții StartUp-urilor, cât și cele expuse de reprezentanții “izvorurilor de bani și experiență”, adevărate povețe de care nu că ar trebvui, ci am putea ține cont cu toții, indiferent că avem sau nu un StartUp în buzunar. Cu siguranță fiecare dintre noi își are Cuba sa….

Legat de vremurile complicate și interesante pe care le trăim, Alexandru BOGDAN (CEO – Roca X) a subliniat că în perioada Pandemiei StartUp-urile s-au modelat și au fost business-urile care și-au revenit cel mai repede după șocul inițial. “În această perioadă nu trebuie să stăm în expectativă și să așteptăm, să vedem. Trebuie ca tinerii antreprenori să inoveze, să se miște în piață, să aibă curaj și să se agațe de oportunitățile care se ivesc”. În usținerea acestui deziderat a venit Bogdan COLCERIU (Cofondator & CEO – FRISBO) care a povestit că după o perioadă în care firma a fst privită cu neîncredere și reticență, după izbucnirea retricțiilor din Pandemie, subit, pițele s-au deschis, neîncrederea potențialilor parteneri și finanțatori a dispărut, totul devenind pe online mai ușor în ceea ce privește relațiile de business. „De asemenea, cum e-commerce-ul a cunoscut o explozie, am început noi să fim contactați de investitori și de parteneri. Pandemia pentru noi a însemnat o portunitate pe care am avut curajul a o exploata”.  Mai de parte, Mircea POPA (Cofondator & CEO -MedicAl) a vorbit despre nesperata implementare pe scară largă a telemedicinei, componentă a actului medical, care, deși era disponibilă de mult timp, abia acum a început să fie folosită la scară largă, tot datorită Pandemiei și noilor necesități ivite în această perioadă.

În ceea ce privește partenerul-sprijinul ideal, Voicu OPREAN (fondator 7 CEO – AROBS Transilvania Software) a subliniat că rolul acestuia a devenit unul crucial în această perioadă, încrederea pe care el ți-o poate da mai ales în momentele de șoc al pieței, putând fi una decisivă. Totodată, Oprean a punctat aspecte ce țin de echilibrul pe care un partener corect ales ți-l poate oferi în momente de cumpănă, în momente în care ești nevoit să te miști pe piață, să activezi, dar nu ști încotro să o apuci. În altă ordine de idei, Aurel BERNAT (General director, Asset Management – Banca Transilvania) a arătat necesitatea unei bune comunicări între partener și StartUp, chiar a unei chimii și a unei afinități reciproce în ceea ce privește modul de lucru sau ideile celor două entități,

încheind cu un îndemn “Bursele și-au revenit, iar companiile trebuie să producă. Xcu toții trebuie să mergem mai departe, să privim înainte și să ne întoarcem la treabă”.

Raportat la ecosistemul de business și la actorii mediului de business, Voicu OPREAN (fondator 7 CEO – AROBS Transilvania Software) a spus că la Cluj acest ecosistem de afaceri are componente multiple, precum jucătorii din piață, universitățile care sunt chiar catalizatori efectivi ai inovației, companiile, investitorii și autoritățile locale. De asemenea, Oprean a vorbit despre concurență în acest mediu de business, afirmând că aceasta este una benefică, investitorii având o sumedenie de StartUp –uri din care să aleagă, iar acestea din urmă având loc suficient să crească pe piață. Pe de altă parte, Alexandru BOGDAN (CEO – Roca X) a specificat că deși Pandemia a dus cu sine oportunități și posibilități infinite de inovație, fiind un moment proprice pentru explozia pe piață, există și un risc major. “Acesta îl constituie alegerea partenerilor greșiți. Investitotorii trebuie să fie extrem de atenți în această perioadă cu StartUp –urile. Investitorii au pe umerii lor o responsabilitate nu numai față de firma pe care o sprijină ci și față de întregul mediu de afaceri. Problema trebuie privită în ansamblu și ecosistemul trebuie ferit de pierderi. Asta întrucât dacă StartUp-ul are de suferit, dacă el va aduce pierderi partenerului, acest lucru va sădi reticența în business în întreg ecosistemul. Jucătorii și investitorii vor privi cu neîncredere orice StartUp și astfel se vor închide multe porți ale succesului. Este nevoie de acțiune la momentul potrivit și alături de partenerul potrivit. Trebuie să acționăm total și să oferim sprijin complet noilor afaceri, împărtățind cu acestea informațiile corecte și complete. Doar în acest fel ecosistemul va funcționa și va crește succesul micilor afaceri și implicit al tuturor componenților mediului de business”.

Pe final, Mircea POPA (Cofondator & CEO -MedicAl) a concluzionat : “Acum nu mai este vorba neapărat de a face bani. Trebuie să avem curajul de a exista pe piață și trebuie să aducem constant un plus valoare mediului în care activăm”…

Roca X, pe când următoarea discuție ?!

fb-share-icon0