Cotidianul Transilvan

România educată – o gargară ieftină. Cu 2,5 % din PIB la Educație vom avea specialiștii Europei…în culesul de sparanghel!

Acum cinci ani președintele Iohannis lansa cu surle și trâmbițe un proiect de țară: România educată. Un hei rup demn de Bumbești Livezeni, cu zeci de evenimente, zeci de dezbateri, sute de minți luminate implicate, dezbateri regionale și grupuri de lucru. Am avut chiar și Pact Național pentru Educație, ce promitea alocarea a 6% din PIB pentru Educație.  Vorbărie goală… au trecut cinci ani și România educată a devenit furnizor principal de culegători de sparanghel în Europa. România educată a devenit codașa Europei la Testele Globale Pisa, teste care verifică cunoștințele practice ale elevilor la finalul școlarizării. România educată este un vis frumos dar irealizabil, precum visul de a avea o industrie puternică. Descoperim cuvinte noi, precum reziliență, vorbim bruxeleză, reinventăm normalul, aruncăm la gunoi principiile și valorile ce au dăinuit 2 mii de ani și din normali devenim proști dar politically correct și rezilienți.

Europa ne vrea proști. Zarurile au fost aruncate. Culegători de sparanghel, nu specialiști în varii domenii. Iar ai noștri aleși nu au curajul să se opună acestei dorințe europene.

Potrivit proiectului Legii Bugetului, publicat joi seară de Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației a primit pentru 2021 un buget de 2,55% din Produsul Intern Brut, adică 28,507 miliarde lei, raportat la un PIB național de 1116,8 miliarde lei. Anul trecut Educația a primit, fără componenta de cercetare, 30,574 miliarde lei. Acum, așa cum spuneam, Guvernul Meu, Guvernul tătucului României Educate, a alocat pentru Educație un mărunțiș de 28,5 miliarde lei. Un fel de etc…Din care 70% vor merge la salarii. Rămân o treime din alocarea de 2,55 % din PIB pentru educație și cercetare. Un mizilic de 9,5 miliarde lei. Pentru elevi, studenți, preșcolari, investiții, burse, dotări, digitalizare. România educată se va descurca cu sub 2 miliarde de euro pentru un an întreg. Probabil că din 2016 încoace s-a educat destul și acum e timpul a spune stop. Oricum, anul acesta Educația a primit cea mai mică alocare din ultimii 30 de ani, un record istoric negativ, 2,5% din PIB. Pe lângă faptul că suma alocată e mai mică ca cea de anul trecut, procentul din PIB, 2,55% ne aruncă în ograda proștilor Europei. La coada clasamentului. În Suedia, Danemarca ori Belgia statul alocă Educației peste 6 din PIB. Ungaria, Finlanda, Franța, Slovenia, Olanda, Cipru, Letonia sau Estonia, peste 5%. Germania, Cehia, Croația, Austria, Polonia, Malta, Portugalia – între 4 și 5%. Până și codașele UE, adică Bulgaria, Slovacia, Grecia, Italia, Irlanda alocă peste 3%. Media UE era de 4,7%…România educată cu gargara președintelui Iohannis și bâlbâiala premierului Câțu a ajuns să aloce 2,55% ! La ce altceva să te aștepți cu asemenea investiții, decât la specialiști de top în…culesul de sparanghel ?!

Apropos de investiții… Da, avem alocări frumoase la Transporturi, Dezvoltare….Adică vor fi bani pentru investiții majore în infrastructură. Lucrări ce vor ajunge să fie decontate către mari companii internaționale, care ulterior vor vărsa banii prin jonglerii financiare spre sediul central mai din inima UE. Adică în timp ce avem 2,55% la Educație, noi exportăm bani de la buget. Pentru că în țară sau înapoi la buget nu se va întoarce mare lucru sub formă de taxe și impozite, întrucât marea majoritate a giganților internaționali sunt, deși au afaceri de miliarde de lei, pe profit zero în România. În loc să alocăm peste 3% în Educație… Adică după ce că ne îndobitocim și punem umărul la prostirea unor generații de elevi, după ce că le culegem sparanghelul, noi le mai și dăm bani proprietarilor de sparanghel…și toate acestea, evident, cu nepăsarea, lașitatea și supunerea factorilor decidenți de la Cotroceni, Palatul Victoria și Casa Parlamentului….

PS: Iar ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, adoptând aceeași gargară ieftină ca și președintele Iohannis, se declară mulțumit de bugetul Educației: „Avem pentru prima oară cea mai semnificativă creștere a costului standard pe elev”. Poate a scăzut dramatic numărul de elevi? A, da…probabil. Nu degeaba suntem în UE codași, de fapt fruntași!, și în ceea ce privește abandonul școlar….România Educată…ce bătaie de joc patentată de la Cotroceni de Iohannis și pusă în aplicare de PNL-USR – UDMR de la Palatul Victoria!

fb-share-icon0