Cotidianul Transilvan

În Parlament, ca la ușa cortului. Ciocnirea motanilor Ciolacu vs. Cîțu

Acuzații pe bandă rulantă, cu scene teatrale, luni după-amiază, la „Ora prim-ministrului” în plenul Camerei Deputaţilor, care a avut tema „Bugetul tăierilor: moartea economică a României”.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, i-a transmis premierului Florin Cîțu că în 10 minute cât a vorbit în plenul Parlamentului a împrumutat România cu 600.000 de euro și că, în mandatul său, „filosofia de viață” e că „nimic nu e gratis”: „Ați dovedit că nici să mori nu e gratis!”.

„Domnule premier, aţi vorbit vreo 10 minute. În tot acest timp, aţi împrumutat România cu 600.000 de euro. 1.000 de euro pe secundă, bani furaţi din buzunarul fiecărui român, pe care îi vor plăti copiii şi nepoţii noştri. Dar, domnule Cîţu, nu aveţi bani să le plătiţi salariile restante minerilor din Valea Jiului care stau de 7 zile blocaţi în subteran, deşi în campanie aţi găsit 2 miliarde doar pentru primarii PNL. Mită electorală! Pe aceştia aţi avut de unde. Domnule Cîţu, vă spun direct: daţi-le banii oamenilor! Urgent! Nu vă mai bateţi joc de ei! Sunt banii lor munciţi. Măcar atât să faceţi, dacă în rest nu aveţi nicio viziune! De aceea, tot ce puteţi face este să veniţi în faţa Parlamentului cu un buget al austerităţii. Un buget al sărăciei. Un buget care nu oferă nicio perspectivă de dezvoltare României”, a spus Ciolacu la dezbaterea „Ora prim-ministrului”, iniţiată de PSD.

„PSD a lăsat lui Orban un deficit de 2,8% și o datorie publică de 34% din PIB. Orban și <Cîțu din 2020> i-au lăsat lui <Cîțu din 2021> un deficit de 10% și o datorie de peste 47% din PIB! (…) România de astăzi este în derivă, pentru că ați alocat cel mai mic pachet din Uniunea Europeană pentru redresarea economiei și pentru lupta împotriva pandemiei. Acest lucru l-a spus Comisia Europeană, nu PSD. Pentru că ați dat afară oameni competenți și v-ați angajat toate pilele de partid! Pentru că una ziceți, alta faceți! Așa nu se poate scoate țara din criză, domnule Cîțu!”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai afirmat că Florin Cîțu, în loc să vină cu un buget care să repare, el a „luat coasa ” și s-a apucat „să secere veniturile românilor”.

„V-ați prezentat deja filosofia de viață: că pe lumea asta nimic nu e gratis! Din păcate, ați dovedit că nici să mori nu e gratis! Ați tăiat până și de la ajutorul de înmormântare! (…) Știe tot poporul că la dumneavoastră totul se reduce la bani. Pe care fie îi furați, fie îi împrumutați la dobânzi uriașe”, a mai spus președintele PSD.

Ciolacu i-a reproșat lui Cîțu că i-a mințit pe copii, cărora nu le-a mărit alocațiile, dar și pe bătrâni, pentru că, deși a promis mărirea pensiilor, nu a făcut-o.

Dar Cîțu ce a zis?

Invitația în Camera Deputaților nu are nicio legătură cu bugetul României, ci să vadă cât rezist eu la înjurăturile lor, a afirmat premierul Florin Cîțu.

„Românii ar trebui să știe că această invitație nu are nicio legătură cu bugetul României. M-au invitat să vadă cât rezist eu la înjurăturile lor. Eu vă spun că acest prim ministru rezistă”, a spus în Camera Deputaților Florin Cîțu, la Ora Premierului.

El i-a nominalizat liderii care îl contestă – Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu și Mihai Tudose, „toți slugile lui Dragnea și Vâlcov”.

Pentru că un social-democrat a pus lângă pupitru o coasă de carton, președintele de ședință le-a cerut parlamentarilor PSD: „lăsați această circotecă ieftină”.

Cîțu a afirmat că Grindeanu, „premierul OUG 13 este cel care a scos zeci de mii de români în stradă”, că Mihai Tudose își lua salariul în plic.

„Bineînțeles, marii gânditori economici Marcel Ciolacu și Paul Stănescu își permit să vină cu amendamente la buget care însumate fac 6% din PIB și propun să nu mai plătim la Comisia Europeană contribuția. Nu voi permite așa ceva. Românii trebuie să știe acest lucru – avem un buget echilibrat, un buget credibil, primul buget după 30 de ani recunoscut acest lucru și de Consiliul Fiscal și de instituțiile internaționale, un buget construit în jurul investițiilor, un buget care forțează reforma”, conchide premierul Florin Cîțu.

În timpul discursului pemierului social-democrații au protestat cu pancarte.

Florin Cîțu i-a trimis totodată pe parlamentarii PSD să citească: „Dragi pesediști, puneți mâna pe carte”, a spus el, după ce social-democrații au afirmat că nu au înțeles bugetul de stat pe anul 2021.

„Nu a fost vorba despre buget aici. Cei care au discutat despre buget nu l-au înțeles. Promit că o să-mi iau eu din timp ca să vă educ. Mă gândeam să vă înscriu la școală, domnule Ciolacu și pe dumneavoastră, Paul Stănescu, la o facultate cu plată, să vă ajut. În același timp vă spun ce vă tot spun de patru ani, de când sunt prin Parlamentul României – dragi pesediști, puneți mâna pe carte. Cititul nu a omorât pe nimeni”, a zis Florin Cîțu.

Discursul de final al premierului a creat rumoare în sala Camerei Deputaților.

Grupul parlamentar al AUR va părăsi sala de plen în semn de solidaritate cu minerii din Valea Jiului, a anunţat luni, la „Ora Premierului”, liderul formaţiunii, deputatul George Simion.

 

fb-share-icon0