Cotidianul Transilvan

La volan cu substanțe psihoactive în sânge

La data de 9 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Cluj au organizat o acțiune cu efective mărite cu scopul reducerii riscului rutier în rândul participanților la trafic și combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

La acestă acțiune au participat 59 de polițiștii rutieri și de ordine publică din cadrul Polițiilor municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii și Dej și Poliției orașului Huedin, dar și polițiști rutieri din cadrul Biroului Drumuri Național Europene.

Ca urmare a constatării unor abateri ale normelor rutiere în vigoare, au fost aplicate 226 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002R.

Testările cu aparatul etilotest, au condus la depistarea a 4 conducători auto care se deplasau pe drumul public, deși se aflau sub influența băuturilor alcoolice.

Aceștia au fost sancționați contravențional, totodată fiind aplicată măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru alte abateri ale normelor rutiere, precum depășirea vitezei legale, efectuarea unor depășiri neregulamentare sau nerespectarea culorii roșii a semaforului, polițișii au reținut alte 11 permise de conducere.

Totodată, În jurul orei 17.20, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dej au depistat un bărbat de 45 de ani, din comuna Cuzdrioara, care se deplasa cu un autoturism pe DC 10, în localitatea Mănășturel, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Testarea cu aparatul etilotest a bărbatului a indicat o concentrație de peste 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice.

În cauză sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

De asemenea, în jurul orei 18.55, polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au depistat un bărbat în vâsrtă de 41 de ani, din orașul Huedin, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe strada Băii, sub influența substanțelor interzise, aspect rezultat ca urmare a testării cu aparatul drug test.

În baza celor constatate, conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea tipului de substanțe psihoactive consumate.

***

ACȚIUNE ÎN SISTEM INTEGRAT ÎN MUNICIPIUL DEJ ȘI COMUNELE ARONDATE

La data de 9 martie a.c., în intervalul orar 10.00-.14.00,  polițiștii din cadrul Poliției municipiul Dej, împreună cu cei ai Secției 5 Poliție Rurală Dej, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și polițiștilor locali, au acționat în sistem integrat pe raza municipiului și a comunelor arondate.

Scopul acțiunii – impunerea respectări normelor în vigoare în vederea prevenirii răspândirii virusului Covid-19, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și  prevenirea infracțiunilor comise în segmentul stradal.

Totodată, polițiștii rutieri au verificat respectarea legislației rutiere de către participanții la trafic în vederea reducerii numărul accidentelor, acționând în municipiul Dej și pe  DN1C, în localitățile Câțcău, Cășeiu și Urișor.

În cadrul acțiunii au fost legitimate aproximativ 100 de persoane și au fost verificate 61 de autovehicule și mijloace de transport persoane.

Abaterile constatate au impus aplicarea unui număr de 39 de sancțiuni contravenționale.

Astfel, pentru nerespectarea normelor rutiere au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002R, fiind reținute 2 permise de conducere pentru efectuarea unei depășiri neregulamentare și neacordare prioritate pietoni.

Pentru nerespectarea normelor instituite pe perioada stării de alertă, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020, iar pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice au fost aplicate 4 sancțiuni.

***

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19

La data de 9 martie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, împreună cu jandarmi și polițiști locali, au desfășurat o acțiune cu scopul impunerii respectării normelor în vigoare pe perioada stării de alertă și menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.

La aceste activităţi au participat 556 de forțe, fiind legitimate peste 1.600 de persoane și verificate 105 societăți comerciale.

Totodată, au fost oprite pentru control 314 mijloace de transport persoane.

Pentru nerespectarea măsurilor instituite în contextul pandemiei de Coronavirus, forțele implicate au aplicat 158 de sancțiuni contravenționale în confomitate cu Legea 55/2020.

fb-share-icon0