Cotidianul Transilvan

Palmă dată DNA. Fostul senator Valer Marian, achitat

Valer Marian a fost achitat. Fostul senator, colaborator al cotidianul.ro, a scăpat de acuzația de complicitate la șantaj. „Procurorii Ardelean și Man i-au înscenat dosar senatorului Valer Marian“, scrie luju.ro. În articolul semnat de George Tărâță se precizează:

Curtea de Apel Oradea a menținut achitarea dispusă de Tribunalul Bihor față de fostul senator PSD Valer Marian, acuzat de o pretinsă complicitate la șantaj. Curtea de Apel Oradea a anulat condamnarea de 2 ani inchisoare cu suspendare aplicata de Tribunalul Bihor fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare Mircea Govor, tinut o luna in arest preventiv (Minuta)

Procurorul Cristian Ardelean (foto 1) si fostul sau sef de la DNA Oradea Ciprian Man (foto 2) i-au inscenat dosar unui fost senator al Romaniei. Confirmarea a venit din partea judecatorilor Ovidiu Musta si Florin Filimon de la Curtea de Apel Oradea, care marti, 30 martie 2021, a decis achitarea definitiva a fostului senator PSD Valer Marian, trimis in judecata in aprilie 2016 pentru o pretinsa complicitate la santaj, printr-un rechizitoriu semnat de Cristian Ardelean si confirmat de Ciprian Man (vezi facsimil).

Mai exact, Curtea de Apel Oradea a mentinut sentinta de achitare a lui Valer Marian, pronuntata de catre judecatorul Remus Nemes de la Tribunalul Bihor in 23 decembrie 2019, in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala: “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

In schimb, Curtea de Apel Oradea a schimbat radical situatia unui al doilea inculpat din acest dosar. Este vorba despre fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare Mircea Govor. Achitat de Tribunalul Bihor pentru doua presupuse fapte de santaj, insa condamnat pentru o a treia fapta de santaj la 2 ani inchisoare cu suspendare, Govor a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Oradea, solutia fiind dispusa in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala – “fapta nu este prevazuta de legea penala”. Trebuie spus ca Mircea Govor a fost tinut o luna in arest preventiv.

Fata de al treilea inculpat din dosar, omul de afaceri Mirel Vlas, acuzat de complicitate la santaj, Curtea de Apel Oradea a mentinut achitarea dispusa de Tribunalul Bihor. Totusi, Curtea de Apel Oradea a schimbat solutia de achitare din art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala – “nu exista probe”, in art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala – “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Valer Marian, executat pentru dezvaluirile despre “Binom”

Foarte important de precizat este ca Valer Marian, aparat de profesorul Gheorghita Mateut, a fost trimis in judecata dupa ce a facut dezvaluiri grele despre “Binomul SRI-DNA”, despre Laura Kovesi, dar si despre generalul SRI Florian Coldea, executia sa fiind considerata de multi ca o actiune de intimidare si o razbunare la adresa fostului senator. De altfel, din informatiile pe care le detinem, inca de la prima audiere procurorii de la DNA Oradea i-ar fi reprosat lui Valer Marian ca a organizat un protest in fata SRI Satu Mare si ca ar fi facut un reportaj impreuna cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian la casa parintilor lui Florian Coldea. Cert este ca actiunile DNA nu au dat roade, caci Valer Marian si-a continuat dezvaluirile si dupa trimiterea sa in judecata.

 

Iata minuta Curtii de Apel Oradea din 30 martie 2021 (dosar 1761/1/2016):

“In baza art. 421 punctul 1 litera b Cod procedura penala: Respinge ca nefondat apelul declarat de DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE – SERVICIUL TERITORIAL Oradea, impotriva sentintei penale nr. 140/23.12.2019 pronuntata de Tribunalul Satu Mare. In baza art. 421 punctul 2 litera a Cod procedura penala: Admite apelurile declarate de inculpatii GOVOR MIRCEA VASILE si VLAS CONSTANTIN MIREL, impotriva sentintei penale nr. 140/23.12.2019 pronuntata de Tribunalul Satu Mare, pe care o desfiinteaza in parte, dupa cum urmeaza: inlatura dispozitia de condamnare a inculpatului Govor Mircea Vasile pentru savarsirea infractiunii de santaj, prevazuta de art. 194 alin. 1, 2 Cod penal din 1969, cu referire la art. 13 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si alin. 2, art. 76 alin. 1 lit. c din Codul penal din 1969, totul cu aplicarea art. 5 Cod penal, precum si dispozitiile subsecvente privitoare la suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In baza art. 396 alineat 5 Cod de procedura penala rap. la art. 16 alineat 1 lit. b teza I Cod de procedura penala, achita pe inculpatul Govor Mircea Vasile, pentru savarsirea infractiunii de santaj prevazuta de art. 194 alin. 1, 2 Cod penal din 1969, cu referire la art. 13 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal (punctul I.1 din rechizitoriu). Inlatura dispozitia de confiscare speciala de la inculpatul Govor Mircea Vasile a sumei de 124.800 lei. In baza art. 404 alineat 4 lit. c Cod de procedura penala, ridica masura sechestrului asigurator instituit prin Ordonanta din data de 17.03.2016, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului Govor Mircea Vasile, in vederea asigurarii confiscarii speciale. Constata ca inculpatul Govor Mircea Vasile a fost arestat preventiv din data de 23.12.2015 pana in data de 22.01.2016.

Modifica temeiul de achitare a inculpatului Vlas Constantin Mirel, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la santaj, prev. de art. 26 rap. la art. 194 alin. 1, 2 Cod penal din 1969, cu referire la art. 13 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal, din art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedura penala, in art. 16 alineat 1 lit. b teza I Cod de procedura penala.

Inlatura dispozitia instantei de fond de lasare ca nesolutionata a laturii civile cu privire la faptele ce fac obiectul actului de sesizare la punctele I.2 si II din rechizitoriu.

Inlatura dispozitia instantei de fond de obligare a inculpatului Govor Mircea Vasile la plata cheltuielilor judiciare catre stat in prima instanta, acestea ramanand in sarcina statului, in baza art. 275 alineat 3 Cod de procedura penala. Mentine in rest dispozitiile sentintei apelate care nu contravin prezentei decizii.

In baza art.275 alin.6 din Codul de procedura penala cu referire la art.272 alin.1 din Codul de procedura penala, onorariile partiale ale avocatilor din oficiu Pop Felicia si Costas Florentina, conform delegatiilor nr. 2471/2020 si nr.2472/2020, ambele din data de 18.06.2020 emise de Baroul Bihor, in cuantum de cate 434 lei pentru fiecare, se vor avansa din fondurile Ministerului Justitiei in contul Baroului Bihor. in baza art. 275 alineat 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare in apel raman in sarcina statului. DEFINITIVA. Document: Hotarare 213/2021 30.03.2021”.

(articolul integral poate fi citit pe luju.ro)

 

fb-share-icon0