Cotidianul Transilvan

Radu Cristescu, deputat: A venit vremea să ne unim, noi, românii, să nu își bată alții joc de noi

”Pe vânduții din trupa Iohanis, Orban, Barna, K. Hunor & Co îi doare-n cot de Mihai Viteazul. Acum câteva sute de ani, în 1600, la sfârșitul lunii mai, Mihai Viteazul reușea să adune sub conducerea lui cele trei țări românești: Muntenia, Ardealul și Moldova. Adică făcea, în condiții istorice dificile, un lucru absolut remarcabil. Ceva ce mult lăudații nemți aveau să reușească abia peste mult timp, în secolul al nouăsprezecelea. Doar că unirea românilor îi deranja, ca și acum, pe străinii de lângă noi sau dintre noi. Marile puteri voiau, ca și acum, să pună gheara cu totul pe noi, deci ne voiau dezbinați, nu uniți.

Așa că Mihai Viteazul a fost asasinat peste un an, la Câmpia Turzii, de un general austriac, Basta, trimis chipurile să-l ajute pe domnitorul român. Generalul austriac asasin a fost ajutat de alți venetici, mercenari, plus dușmanii vechi ai românilor ardeleni – ungurii din partea locului. Nu vi se pare ceva cunoscut? Azi, în amintirea marelui domnitor al tuturor românilor, la Mănăstirea Dealu, unde este înmormântat capul lui Mihai Viteazul, va fi oficiată o slujbă de pomenire. Da, numai capul domnitorului e înmormântat, fiindcă, după ce l-au omorât mișelește, pe la spate, veneticii și-au bătut joc de corpul mortului, lăsându-l aruncat pe un câmp, pradă corbilor.

Deși ne spun că ei nu sunt venetici, vânduții din trupa Iohanis, Orban, Barna, K. Hunor & Co nu dau doi bani pe Mihai Viteazul și pe faptele lui istorice. Nu-i nici o mirare. De ce să organizeze fiul de securist ungur Orban o ședință parlamentară solemnă, în onoarea lui Mihai Viteazul, dacă șeful formal al PNL e mai preocupat de organizarea în Parlament a chefurilor cu ocazia zilei lui de naștere? De ce i-ar păsa ardeleanului Dan Barna de Mihai Viteazul, când el e ocupat cu șmenuirea fondurilor europene și cu evitarea pușcăriei?

De ce s-ar deranja Iohanis din pregătirea weekend-urilor lui relaxante și prelungite, când mai importantă e tăcerea pe tema pădurilor înghițite de austriacul Schweinhofer, sau îngroparea scandalului legat de prințul austriaco-lichtensteinez care omoară animale rare, în munții noștri, ca în curtea lui. De grofii și honvezii din fruntea UDMR nici n-are rost să ne mai mirăm, ei își văd de parșivenia lor dintotdeauna, toxică, lacomă și anti-românească.

Despre asasinarea lui Mihai Viteazul, cronicarul moldovean Miron Costin a scris clar, cu sute de ani în urmă: ,,Şi aşea s-au plătit lui Mihai-vodă slujbele ce-au făcutu nemţilor”. Altfel spus, domnitorul român i-a ajutat în lupta contra turcilor, dar în schimb nemții / austriecii i-au mulțumit asasinându-l. Iar un cronicar muntean scria așa: ,,Cade-se să blestemăm pre Başta, căci au ascultat pre domnii ungureşti, de au ucis pre Mihai-vodă făr’ de nici o vină”.

 

fb-share-icon0