Cotidianul Transilvan

Moțiune și răspunsuri de psihiatrie

Nu știu dacă unii s-au distrat la discursurile lui Marcel Ciolacu, Dîncu Somnifer și Cîțu-colț de fier! Dar din tot balamucul moțiunii de cenzură n-am rămas decît cu agresiunea șocantă a premierului Cîțu. Seamănă cu un ecou al unui lătrat derivat din acuzațiile președintelui Klaus Iohannis la adresa PSD-ului. Cîțu aduce mereu în parlament propoziții din ce în ce mai apropiate de limbajul tăbliței suedeze de pe autoturismul patriotului călător prin Țările Nordice.

Răspunsurile la acuzațiile Opoziției au semănat perfect cu o înjurătură mai grosolană rostită după o altă înjurătură mai literară. Prbabil că aspirațiile literare reprimate ale lui Vasile Dîncu au dus la recuperarea versurilor din George Bacovia în discursul lui Marcel Ciolacu. Acuzațiile din ”România eșuată”, redactate frumos, au sunat ca o înjurătură politică redactată cu ambiții stilistice, nu ca un rechizitoriu nemilos al unei guvernări incoerente. Iar răspunsurile premierului Florin Cîțu au avut tonul unei înjurături de mamă transmisă cuiva care l-a scos din papucii de mătase ai confortului de premier.
Toată bălăcăreala provocată de această moțiune mă face să mă opresc asupra unui singur aspect. Nu pot să nu mă crucesc la tupeul unui om atît de șters atîta amar de vreme și care, potențat de funcția pe care o ocupă, trădează niște rezerve de fiere și venin cum nu a mai cunoscut România de multe decenii.

Este Florin Cîțu un politician atît de bun actor încît izbutește să joace perfect obrăznicia și tupeul sau el este funciar atît de primitiv precum vorbește și se poartă în atitudinile sale față de Opoziție? Dacă asta este tot ce știe, poate și gîndește Cîțu, atunci avem de-a face cu un dictator in nuce. Mîine -poimîne omul va începe să demoleze și să aresteze, să ne oblige să-i mulțumim pentru fericirea pe care o trăim.

Sunt aceste accente doar mijloace nevrotice și instinctuale de a duce o dispută sau premierul României are un grad de primitivism și de agresivitate care ar trebui să ne sperie?
Întrebarea aceasta mi se pare concluzia cea mai importantă după o moțiune eșuată cordial, într-un duel de replici mai aproape de Șoșoacă decît de un parlamentarism de tip european!

 

fb-share-icon0